Program
Her finder du en sammenfatning af alle de oplevelser, der venter på de forskellige scener.
Vi opdaterer løbende programmet.
-
Lørdag
-
Søndag
Odeon
Arrangement for folkeskolerne
Word Festival inviterer de fynske folkeskoler til et arrangement i Odeon med historiefortællere, forfattere og andre underholdere.
Åbningsfest: Borgmester Peter Rahbæk Juel åbner Word Festival
Word Festival skydes i gang med en åbningstale af borgmester Peter Rahbæk Juel.
Zadie Smith - samtale om "Bedrageren"
Vi er stolte af at kunne præsentere Zadie Smith på Word Festival. Zadie Smith er forfatteren bag “The Fraud”, “White Teeth” og flere andre succeser. Fredag efter åbningen ved Borgmester Peter Rahbæk Juel, vil Zadie Smith deltage i en modereret samtale med Weekendavisens Kathrine Tschemerinsky.
Efter dette indlæg vil man have mulighed for at stille spørgsmål i en Q&A session og efterfølgende købe en signeret udgave af bogen “The Fraud”.
Glenn Bech - samtale om ulighed, klasse og fællesskaber i udkantsdanmark
Til denne samtale kan du opleve Glenn Bech tale om ulighed og klasse i de mindre byer, og hans idé om, hvordan man skaber fællesskaber på tværs af demografi. Glenn Bech samtaler med Laura Kjær Larsen.
Morten Pape - talk om skrivekunst
Oplev Morten Pape, forfatteren bag Amager-trilogien, på Word Festival til en talk om skrivekunst. Få indblik i hans skrivehemmeligheder og tilgang til sin skriveproces. Bliv klogere på hans toneangivende værker, hvordan de er blevet til, og bliv inspireret til selv at skrive mere.
Magasinet
Reserveret til samarbejde
Odense Koncerthus - Pro Musica
Bente Klarlund - det lange sunde liv
Hør læge Bente Klarlund komme med sit bud på det lange, sunde liv.
Christine Stabell Benn - talk: hvad gør vi, hvis vores sundhedstiltag ikke virker?
På bagkanten af pandemien er der stadig mange ubesvarede spørgsmål: Beskytter ansigtsmasker mod covid-19, eller er de blot til gene for bæreren og for miljøet? Er testning og smitteopsporing en del af Danmarks værktøjskasse, eller har vi brugt to milliarder kroner om måneden på noget, der ikke rigtig flyttede noget, andet end folk ind i køer eller ind i isolation? Er vacciner supervåbnet, eller kan de skade nogle mere, end de gavner? Det er fordi vi glemte at teste disse sundhedstiltag, imens de blev rullet ud. Læge og forsker Christine Stabell Benn vil give eksempler på, hvordan det kan gøres – og inddrage tilhørerne i en diskussion, af, hvilke argumenter, der kan være for og imod.
Lise Munk Thygesen - forfattersalon om "Tove Ditlevsen var min mormor"
Kom med, når Lise Munk Thygesen samtaler med Julie Rasmine Larsen om bogen "Tove Ditlevsen var min mormor". Lise Munk Thygesen fortæller om, hvordan det var at vokse op med en berømt mormor, og hvordan det har formet hendes liv.
Morten Hesseldahl - Forfattertalk om "Putins datter" og "Mørket under isen"
Morten Hesseldahl deltager på Word Festival til en samtale om bøgerne "Putins datter" og "Mørket under isen". I en modereret samtale vil Morten Hesseldahl give et eksklusivt blik ind i hans fortællinger og skrivestil angående de to romaner. Dette er en enestående mulighed for at forstå forfatterens dybde og indsigt i krimigenren samt de komplekse politiske og kulturelle temaer, han udforsker.
Kunstmuseum Brandts - Skulptursalen
Kim Fupz Aakeson - om at skrive H.C. Andersen Museets lydvandringer
I samtale med litteraturforsker Anne-Marie Mai fortæller forfatter Kim Fupz Aakeson om, hvordan han har skrevet manuskriptet til H.C. Andersen Museet i Odense. Egentlig havde Kim Fupz Aakeson kun et overfladisk kendskab til H.C. Andersen, men da han hørte om planerne for det nye museum, og hvordan det skulle bestå af associationer i stedet for plancher, takkede han ja og dykkede ned i H.C. Andersens univers - og blev både inspireret og overrasket.
Kulturmaskinen - Frølageret
Niels Hav - forfattersalon om "Øjeblikke af lykke"
Kom med, når digter Neils Hav fortæller om sin digtsamling "Øjeblikke af lykke", hvor han dykker ned i tilværelsens små øjeblikkelig og bearbejder livets store følelser.
Moustapha Kassem - talk om moderne medicinsk forskning
Oplev forsker Moustapha Kassem tale om stamceller og moderne medicinsk forskning inden for regenerativ medicin.
Niels Krøjgaard
En psykologisk entertainer, der har ekspertise i tankelæsning, psykologiske illusioner og mind control.
Anarkist
Debat: Hvad er litteraturens rolle i samfundet?
Litteraturen bliver ofte set som et gode, der kan "redde" os fra eksempelvis klimakrisen, men kan den det? Stiller vi for høje krav til kunsten? I SVM-regeringens regeringsgrundlag er kunsten udråbt som helt central i at løse tidens store udfordringer, men er forfattere og andre kulturfolk klar til at løfte den opgave? Skal vi hellere lade kunsten være i fred?
Medvirkende: Line Miller
Moderator: Alexander Rich Henningsen fra Magasinet Atlas
Dolphin Philosophy
Modernitet vs Postmodernitet
For at kunne forstå vores samtids kultur og videnskaber er disse termer uundværlige. Foredraget giver den helt store idehistoriske gennemgang af den moderne mentalitet siden 1700-tallet, og argumenterer for at det tilsyneladende brud med denne udvikling, postmodernismen, er dens modsætning, men også dens fortsættelse. Dette er fortællingen om hvem vi er, hvad vores samfundsprojekt bygger på, og hvordan kultur indlejres i forskellige tankesystemer. Det vil blive vist hvordan disse verdensforståelser rammesætter vores debatter om livsstil, køn, race og ulighed mm.
Teater Momentum
Jens Peter Madsen - dramatisk gengivelse af Karen Blixens historier og en hyldest til den mundtlige fortællekunst
Jens Peter Madsen har læst Karin Blixens historier siden sin ungdom. Hør ham fortælle udvalgte historier efter erindringen. Forestillingen sætter fokus på forfatteren Karen Blixens rødder i den mundtlige fortællekunst.
Ronnie N. Glud - talk om mikroorganismer og klima
Ronnie N. Glud er en forsker med fokus på mikrobielle processer i havbunden og deres betydning for klimaet og livsbetingelserne på Jorden. Sammen med sit team udvikler han blandt andet specielle undervandsrobotter til at undersøge livet og biogeokemien i de dybeste egne af verdenshavet. Ronnie N. Gluds forskning bidrager til vores forståelse af komplekse samspil mellem mikroorganismer og deres omgivelser.
Dylan Cawthorne - talk on gender and fashion
Gender and fashion, men in skirts, and fashion freedom; these are some of the topics that will be covered in this talk by Dylan Cawthorne.
Kulturmaskinen - Oluffa
Søren Tollestrup Askegaard - talk: sundhed er noget, vi har og forbruger
Er sundhed noget vi har – eller noget vi forbruger? Mange, hvis ikke de fleste, tænker meget på sundhed i hverdagen. Og på, hvad de kan gøre for at forbedre deres sundhed. Men sådan har det ikke altid været - tænk på det gamle ord om at ”sygdom er hver mands herre”. Kom med, når forsker Søren Tollestrup Askegaard sammenfatter 15 års forskning i, hvordan vi som forbrugere og som mennesker opfatter sundhed, og reflekterer også over, om denne fokusering nu også er … rigtig sund?
Jonas Eriksson - samtale om romanen "Vejen hjem"
Oplev Jonas Eriksson tale om sin historiske roman, "Vejen hjem", om en mands skelsættende år på Den danske Guldkyst i 1700-tallet. Det er en samtale om moral, etik og romankunstens mangefacetterede evne til bearbejde kollektiv skyld. Der bliver draget paralleller til Jonas' eget liv, der har været alt andet end simpelt.
Kulturmaskinen - Rosenbækhuset
Sten Rynning - talk om den politiske orden
Sten Rynning forsker på Syddansk Universitet ved center for krigsstudier og er en ofte benyttet ekspert, når man skal vide mere om Nato, krigen i Ukraine og Europas politiske orden. I dette indlæg vil han komme omkring netop krigen i Ukraine og Europas politiske orden.
Uffe Elbæk - Tvivl, håb og handling: en opfordring til venlig revolution
I sin bog "Tvivl, håb og handling" udfordrer Uffe Elbæk mange af de konflikter, som vi alle står over for i dagens Danmark. Han stiller det afgørende spørgsmål: Hvad forlader vi vores børn og børnebørn? Er der stadig håb for vores fremtid, eller står vi på randen af et civilisationssammenbrud?
"Tvivl, håb & handling" er ikke kun en samfundsanalyse, men også en opfordring til alle progressive kræfter om at tage aktiv del i forandringsprocessen. Uffe Elbæk opfordrer os til ikke blot at se og anerkende hinanden, men at invitere hinanden til dansen. Tiden er inde til handling, og vi kan ikke tillade os at sidde på sidelinjen.
Anders Agner - Kampen om Det Hvide Hus
Når amerikanerne vælger deres præsident, følger hele verden med. For det har global betydning, hvem der ender med at vinde den politiske post over dem alle. USA-ekspert og chefredaktør på Kongressen.com Anders Agner stiller i denne samtale skarpt på afgørende øjeblikke i kampen om magten i USA gennem de sidste 100 år.
FOF - Atriumgården
Helle Højland & Helle Merete Brix
Journalist, forfatter og tidligere litteraturanmelder ved Weekendavisen Helle Merete Brix og romanforfatter Helle Højland vil på Word Festivalen holde et oplæg om værdien af skrivegrupper og netværk for skrivende.
De har begge mange års erfaring som skriveundervisere på FOF og laver også workshops for biblioteker og private organisationer, bl.a. om dette emne.
I oplægget er der inkluderet tid til spørgsmål og kommentarer fra publikum og er et glimrende supplement til vores forfatterskoler, som du også kan deltage i på festivalen.
Erik Jensby
Digte om tal fra bogen Taldigte.
Det er halvanden gange Halfdan, det er glæden ved tal, det er matematik og det er poesi og magi.
Vi skal på en løssluppen tur fra verdens laveste tal med mening, til universets enhed, den katolske kirkes kæmpe fejl og finde løsningen på kartoffelrimet og med lidt fart på, når vi også dyrenes landgang for 300 millioner år siden.
Det hele kommer til at ske med historiefortællerens glimt i øjet, på stramme versefødder og med håndholdt magi.
Michael van den Heuvel
Michael van den Heuvel er en gammel (61) hollandsk digter og ”story Teller”, som bruger mest af hans tid i Danmark.
Digtene har en tydelig kritik af forbrugssamfundet, kapitalismen og den industrialiserede fødevareproduktion. Der bruges stærke og provokerende billeder for at formidle budskabet Hvert digt beskriver en forskellig facet af samfundet, men de deler en fælles tone af kritik og bekymring.
Hovedbiblioteket
Kom og prøv en omgang guidet fælleslæsning
I Samarbejde med biblioteket vil der blive læst højt for publikum og sammen snakker man efterfølgende om teksten.
Forfatter fra Forlaget Falco fortæller om sit forfatterskab
I samarbejde med forlaget Falco, vil en af deres spændende forfattere komme og fortælle om sit forfatterskab. Vi offentliggør snart forfatteren, så glæd dig til at følge med.
Forfatter fra Forlaget Falco fortæller om sit forfatterskab
I samarbejde med forlaget Falco, vil en af deres spændende forfattere komme og fortælle om sit forfatterskab. Vi offentliggør snart forfatteren, så glæd dig til at følge med.
Forfatter fra Forlaget Falco fortæller om sit forfatterskab
I samarbejde med forlaget Falco, vil en af deres spændende forfattere komme og fortælle om sit forfatterskab. Vi offentliggør snart forfatteren, så glæd dig til at følge med.
Anne Mette Kirk i samtale med bibliotekar Kathrine Dyrkilde
Anne Mette Kirks forfatterskab inkluderer allerede tre spændingsromaner, men for nyligt har hun kastet sig over en helt anden genre med sin nye roman ”Dobbeltfejl”. ”Dobbeltfejl” rejser spørgsmålet om hvor langt, forældre er villige til at gå for deres børn? Kan et venskab bestå, når der opstår konflikter, hvor ens børn er centrum? Hvornår er noget en drengestreg, og hvornår er det et overgreb?
Kjærs bøger
Pernille Redders skriveværksted - en del af Word Festivals forfatterskole
På Pernille Redders skriveværksted skal du studere cliffhangerens anatomi og kigge på nogle af de mest effektive cliffhangers fra bøger og tv-serier. Bagefter øver I jer på at skrive cliffhangers, som får læseren helt ud på kanten af sædet. Cliffhangers er hemmeligheden bag bøger, som læserne ikke kan lægge fra sig, og de er slet ikke svære at mestre… eller er de?