Program

Her finder du en sammenfatning af alle de oplevelser, der venter på de forskellige scener.



  • Fredag

  • Lørdag

  • Søndag

Arrangement for folkeskolerne

Word Festival inviterer de fynske folkeskoler til et arrangement i Odeon med historiefortællere, forfattere og andre underholdere.


Åbning af festivalen med borgmester Peter Rahbæk Juel
Zadie Smith i samtale med Kathrine Tschemerinsky om "Bedrageren"

Word Festival åbnes med en tale ved borgmester Peter Rahbæk Juel og festivalleder Emil Nutzhorn. Eventet er startskuddet til den første Word Festival nogensinde, og vi glæder os til at byde velkommen til en weekend fuld af oplevelser med ordet i centrum. Umiddelbart efter åbningstalen vil festivalens hovednavn Zadie Smith gå på scenen.

Vi er stolte af at kunne præsentere Zadie Smith på Word Festival. Zadie Smith er forfatteren bag “Bedrageren”, “Hvide tænder” og flere andre succeser. Zadie Smith samtaler med Weekendavisens Kathrine Tschemerinsky. Efter dette er der mulighed for at stille spørgsmål i en Q&A session og efterfølgende købe en signeret udgave af bogen “Bedrageren”.

Bogsalget varetages af Kjærs Bøger


Glenn Bech - samtale om ulighed, klasse og fællesskaber i udkantsdanmark

Til denne samtale kan du opleve Glenn Bech tale om ulighed og klasse i de mindre byer, og hans idé om, hvordan man skaber fællesskaber på tværs af demografi. Glenn Bech samtaler med Laura Kjær Larsen.

Til dette event er der bogsalg som varetages af Schreiners Bog og idé Tarup Center


Morten Pape - talk om skrivekunst

Oplev Morten Pape, forfatteren bag Amager-trilogien, på Word Festival til en talk om skrivekunst. Få indblik i hans skrivehemmeligheder og tilgang til sin skriveproces. Bliv klogere på hans toneangivende værker, hvordan de er blevet til, og bliv inspireret til selv at skrive mere.

Til dette event er der bogsalg som varetages af Schreiners Bog og idé Tarup Center


TEDxOdense - Hidden Stories

Each year, TEDxOdense choses a different theme to delight and inspire our global audience. The theme for 2024 is Hidden Stories.

The best stories are hidden stories. The secrets, the whispers, the unspoken stories. Explore the uncovered, the unconventional, and the unknown at this independently organized TEDx-event.

Daniel Handler - fortællinger, der fænger

Kom og mød den amerikanske forfatter Daniel Handler, der under pseudonymet Lemony Snicket står bag bestsellerserien "En ulykke kommer sjældent alene". Handler har solgt over 70 millioner bøger, som er oversat til mere end 40 sprog, og som indfanger både børn og voksne.

Kom helt tæt på forfatteren i museets Cafe Deilig. Hør ham fortælle om sin særlige måde at skrive på, om sit spøjse, selvvalgte navn - og om sit arbejde med at skrive den engelske audioguide i H.C. Andersens Hus.

Odense Koncerthus - Pro Musica

Bente Klarlund - talk om det lange sunde liv

Hør Bente Klarlund komme med sit bud på, hvordan du får et langt og sundt liv. I et klogt og humoristisk foredrag kommer overlægen omkring emner som immunforsvar, søvn, motion, alkohol, røg, stress, sociale relationer og meget, meget mere. Hendes råd er, som altid, forskningsbaserede.

Til dette event er der bogsalg som varetages af Schreiners Bog og idé Tarup Center


Lise Munk Thygesen - forfattersalon om "Tove Ditlevsen var min mormor"

Kom med, når Lise Munk Thygesen samtaler med Julie Rasmine Larsen om bogen "Tove Ditlevsen var min mormor".  Lise Munk Thygesen fortæller om, hvordan det var at vokse op med en berømt mormor, og hvordan det har formet hendes liv.


Til dette event er der bogsalg som varetages af Schreiners Bog og idé Tarup Center


Morten Hesseldahl - forfattertalk om "Putins datter" og "Mørket under isen"

Morten Hesseldahl deltager på Word Festival til en samtale om bøgerne "Putins datter" og "Mørket under isen". I en modereret samtale vil Morten Hesseldahl give et eksklusivt blik ind i hans fortællinger og skrivestil angående de to romaner. Dette er en enestående mulighed for at forstå forfatterens dybde og indsigt i krimigenren samt de komplekse politiske og kulturelle temaer, han udforsker.


Til dette event er der bogsalg som varetages af Schreiners Bog og idé Tarup Center


Kunstmuseum Brandts - Skulptursalen

Kim Fupz Aakeson - om at skrive H.C. Andersen Museets danske audioguide

I samtale med litteraturforsker Anne-Marie Mai fortæller forfatter Kim Fupz Aakeson om, hvordan han har skrevet manuskriptet til H.C. Andersen Museet i Odense. Egentlig havde Kim Fupz Aakeson kun et overfladisk kendskab til H.C. Andersen, men da han hørte om planerne for det nye museum, og hvordan det skulle bestå af associationer i stedet for plancher, takkede han ja og dykkede ned i H.C. Andersens univers - og blev både inspireret og overrasket.


Kulturmaskinen - Frølageret

Niels Hav - forfattersalon om "Øjeblikke af lykke"

Kom med, når digter Neils Hav fortæller om sin digtsamling "Øjeblikke af lykke", hvor han dykker ned i tilværelsens små øjeblikkelig og bearbejder livets store følelser.


Moustapha Kassem - talk om moderne medicinsk forskning

Oplev forsker Moustapha Kassem tale om stamceller og moderne medicinsk forskning inden for regenerativ medicin.


Camilla Varming Nielsen

Meningsfuld Underholdning Me’ Camilla. Camilla er bl.a. kendt fra Alene i Vildmarken og bidrager med  foredraget ’Hellere dø end at overleve’- et foredrag om overlevelse i stimuli-junglen, og om at nyde og værdsætte alt det gode livet tilbyder hver dag.


Niels Krøjgaard - et uforglemmeligt show

Du kan kalde Niels Krøjgaard en moderne Sherlock Holmes. Han lægger mærke til signaler i dit kropssprog, du ikke var klar over, du udsendte.  Med sin intuition og psykologiske indsigt kan han forudse, hvordan bestemte personer vil reagere i en given situation. I de forkerte hænder er Niels Krøjgaards teknikker skræmmende manipulerende. Men han bruger dem som underholdning og til at give publikum en oplevelse af hjernens uanede muligheder.


Debat: Hvad er litteraturens rolle i samfundet?

Litteraturen bliver ofte set som et gode, der kan "redde" os fra eksempelvis klimakrisen, men kan den det? Stiller vi for høje krav til kunsten? I SVM-regeringens regeringsgrundlag er kunsten udråbt som helt central i at løse tidens store udfordringer, men er forfattere og andre kulturfolk klar til at løfte den opgave? Skal vi hellere lade kunsten være i fred?

Medvirkende: Line Miller, forlagsdirektør for People's; Jacob Søndergaard, direktør for Gutkind; Bodil Skovgaard, litteraturanmelder på Information; og Molly Balsby, forfatter og litteraturanmelder på R8dio.
Moderator: Alexander Rich Henningsen fra Magasinet Atlas


Dolphin Philosophy - et nærdemokratisk oplysningsprojekt

Modernitet vs postmodernitet. For at kunne forstå vores samtids kultur og videnskaber er disse termer uundværlige. Foredraget giver den helt store idehistoriske gennemgang af den moderne mentalitet siden 1700-tallet, og argumenterer for at det tilsyneladende brud med denne udvikling, postmodernismen, er dens modsætning, men også dens fortsættelse.

Dolphin Philosophy er et nærdemokratisk oplysningsprojekt, hvor fokus for foredragene er sjov, samvær og uhøjtidelighed. 


Jens Peter Madsen - dramatisk gengivelse af Karen Blixens historier og en hyldest til den mundtlige fortællekunst

Jens Peter Madsen har læst Karen Blixens historier siden sin ungdom. Hør ham fortælle udvalgte historier efter erindringen. Forestillingen sætter fokus på forfatteren Karen Blixens rødder i den mundtlige fortællekunst. 


Ronnie N. Glud - talk om udforskningen af livet på verdens største havdybder

Ronnie N. Glud er en forsker med fokus på mikrobielle processer i havbunden og deres betydning for klimaet og livsbetingelserne på Jorden. Sammen med sit team udvikler han blandt andet specielle undervandsrobotter til at undersøge livet og biogeokemien i de dybeste egne af verdenshavet. Ronnie N. Gluds forskning bidrager til vores forståelse af komplekse samspil mellem mikroorganismer og deres omgivelser.


Dylan Cawthorne - talk on gender and fashion

Gender and fashion, men in skirts, and fashion freedom; these are some of the topics that will be covered in this talk by professor (and man in a skirt) Dylan Cawthorne.


Kulturmaskinen - Oluffa

Søren Tollestrup Askegaard - talk om sundhed som noget, vi har og forbruger

Er sundhed noget vi har – eller noget vi forbruger? Mange, hvis ikke de fleste, tænker meget på sundhed i hverdagen. Og på, hvad de kan gøre for at forbedre deres sundhed. Men sådan har det ikke altid været - tænk på det gamle ord om at ”sygdom er hver mands herre”.  Kom med, når forsker Søren Tollestrup Askegaard sammenfatter 15 års forskning i, hvordan vi som forbrugere og som mennesker opfatter sundhed, og reflekterer også over, om denne fokusering nu også er … rigtig sund?


Kulturmaskinen - Rosenbækhuset

Sten Rynning - talk om den politiske orden

Sten Rynning forsker på Syddansk Universitet ved center for krigsstudier og er en ofte benyttet ekspert, når man skal vide mere om Nato, krigen i Ukraine og Europas politiske orden. I dette indlæg vil han komme omkring netop krigen i Ukraine og Europas politiske orden. 


Uffe Elbæk - samtale om "Tvivl, håb og handling"

I sin bog "Tvivl, håb og handling - opfordring til venlig revolution" udfordrer Uffe Elbæk mange af de konflikter, som vi alle står over for i dagens Danmark. Han stiller det afgørende spørgsmål: Hvad forlader vi vores børn og børnebørn? Er der stadig håb for vores fremtid, eller står vi på randen af et civilisationssammenbrud?


Anders Agner - Kampen om Det Hvide Hus

Når amerikanerne vælger deres præsident, følger hele verden med. For det har global betydning, hvem der ender med at vinde den politiske post over dem alle. USA-ekspert og chefredaktør på Kongressen.com Anders Agner stiller i denne samtale skarpt på afgørende øjeblikke i kampen om magten i USA gennem de sidste 100 år. 

Til dette event er der bogsalg


FOF - Atriumgården

Helle Højland & Helle Merete Brix - talk om værdien af skrivegrupper

Journalist, forfatter og tidligere litteraturanmelder ved Weekendavisen Helle Merete Brix og romanforfatter Helle Højland har begge mange års erfaring som skriveundervisere på FOF og laver også workshops for biblioteker og private organisationer om dette emne.


Erik Jensby - oplæsning fra "Taldigte"

Vi skal på en løssluppen tur fra verdens laveste tal med mening, til universets enhed, den katolske kirkes kæmpe fejl og finde løsningen på kartoffelrimet og med lidt fart på, når vi også dyrenes landgang for 300 millioner år siden. Det hele kommer til at ske med historiefortællerens glimt i øjet, på stramme versefødder og med håndholdt magi.


Michael van den Heuvel - oplæsning af digte

Michael van den Heuvel er en gammel (61) hollandsk digter og storyteller, som bruger det meste af hans tid i Danmark. Michaels digte har en tydelig kritik af forbrugssamfundet, kapitalismen og den industrialiserede fødevareproduktion. Der bruges stærke og provokerende billeder for at formidle budskabet. Hvert digt beskriver en forskellig facet af samfundet, men de deler en fælles tone af kritik og bekymring.


Lone Hvid - om romanen "Præstindens vej"

Lone Hvid vil læse uddrag op fra romanen og undervejs fortælle om hvid magi, dragekraft og kontakten til vores urkraft. Hovedpersonen Sofia starter med at være en ung pige, som opnår livskundskab igennem modgang, hvilket starter en spirituel rejse med kontakt til hendes kraftdyr uglen og Gudinden Hekate. Møder med forskellige kulturer giver både konflikter og udvikler livsvisdom.


Historisk romance med forfatter Louise Colding

Kom med ind i arbejdsrummet hos romanceforfatter Louise Colding, der skriver romance om Sverige for over 700 år siden. Men hvordan skriver man historisk romance? Det fortæller Louise Colding meget mere om.


Peter H. Fogtdal om "Klokketårnet i Piacenza"

Peter H. Fogtdal har skrevet flere bestsellere, og han er tilbage med "Klokketårnet i Piacenza". Romanen udforsker begrebet identitet - for hvad er det, der gør os til dem, vi er? Hvad bestemmer det sammensurium af drømme, mål og fobier, der til sammen udgør en personlighed, en identitet? Og er det helt udelukket, at vi alle har en fortid, der kan strække sig hundredvis af år tilbage i tiden?


Krimiforfatter Allan Erik Mortensen om "Dø hvis du tør"

Allan Erik Mortensen har fulgt sin hovedperson Jon Harding gennem tykt og tyndt - og igennem mere end ti bøger. Nu har Jon Harding fået sin egen, nye serie, hvor han i første bind efterforsker et brutalt mord, der er en kopi af en gammel, uopklaret sag.


Rasmus Greve fra Visit præsenterer "Cocktailbogen"

Rasmus Greve Christiansen er medejer af cocktailbarene Visit og Nu i Odense, han har shaket sig på podiet i flere internationale cocktailkonkurrencer, og så er han manden bag den nye cocktailklassiker "Cocktailbogen".


Anne Mette Kirk i samtale med bibliotekar Kathrine Dyrkilde

Hvor Anne Mette Kirk før har kastet sig over spændingsromanerne, har hun nu skrevet en roman, der sætter det moderne forældreskab på spidsen. Der er meget på spil i ”Dobbeltfejl”, og sammen taler Anne Mette Kirk og Kathrine Dyrkilde om de svære dilemmaer og udfordringer i romanen.


Aviaaja Ezekiassen

Aviaaja Ezekiassen er i øjeblikket aktuel med sin udstilling, Seven Subjects Exhibition på Nordatlantisk Hus. I samme hus som hendes kunst udstilles vil Ezekiassen have en en samtale med Laila Lund Altinbas, som siden 2017 har formidlet og kurateret kunstudstillinger om Grønlands kunst bl.a. som museumsinspektørpå Nuuk Kunstmuseum. De vil komme omkring, hvordan grønlandsk kultur kan komme til udtryk gennem kunst.

Anders Walter & Birgitte Weinberger - Fra OFF til Oscar

Mød den Oscarvindende filminstruktør Anders Walter i samtale med festivalleder Birgitte Weinberger og hør om hans imponerende rejse fra den første kortfilm "9 meter", som blev vist på Odense International Film Festival i 2012, til den røde løber i Hollywood i 2014, hvor han modtog en Oscar for kortfilmen Helium. Kortfilmen "9 meter" vises efter samtalen om Anders Walters karriere.


Pernille Redders skriveværksted - en del af Word Festivals forfatterskole

På Pernille Redders skriveværksted skal du studere cliffhangerens anatomi og kigge på nogle af de mest effektive cliffhangers fra bøger og tv-serier. Bagefter øver I jer på at skrive cliffhangers, som får læseren helt ud på kanten af sædet. Cliffhangers er hemmeligheden bag bøger, som læserne ikke kan lægge fra sig, og de er slet ikke svære at mestre… eller er de?